*
citesti...
Filme

Întrebare de CINEMATECĂ: Dacă mîine ați dispărea toți…?

Dacă mîine ați dispărea toți? Dacă atunci cînd m-aș trezi din somn nu ar mai fi nimeni în jur? M-aș bucura de libertate, tot pămîntul va fi al meu, voi bea șampaniile cele mai scumpe, mă voi îmbrăca de la Calvin Klein și voi locui într-un Palat în Piața Unirii? Sau voi înnebuni de singurătate, voi dori să-mi curm zilele mizerabile de „președinte al  unui pămînt tăcut”? Nu știu, dar e totul filmat în „The Quiet Earth”.

„The Quiet Earth” nu e un film la care ajungi cu una cu două. Trebuie să-ți placă filmele vechi – e din 1985 -, science-fiction și cu scenarii post-apocaliptice. Și mai trebuie să scotocești în cinematografia neo-zeelandeză, iar asta chiar n-o face oricine.

La prima vedere, premisa e văzută și răs-văzută de zeci de ori. Un om se trezește că este singur pe planetă. Spre deosebire de ceilalți eroi de tipul „I Am Legend”, omul nostru află destul de repede ce s-a întîmplat: un experiment  în care era implicat și el însuși a luat-o razna și a șters orice ființă de pe fața pămîntului. Și, mai mult de atît, e posibil să se și repete. Așa că cercetătorul Zac Hobson (jucat de Bruno Lawrence, un actor care cel mai prbabil nu vă zice nimic din cauza discreției și vitezei cu care a trecut prin viață) e încărcat de vina de a fi unul dintre artizanii apocalipsei, dar și de o curiozitate științifică față de schimbările fizice care au loc în jurul lui.

Mai bine de jumătate de film, regizorul Geoff Murphy o dedică urmăririi personajului principal ca pe un șoarece de laborator pus într-un labirint la capătul căruia există două ieșiri: nebunia și supraviețuirea. Secvența discursului ținut de la balcon în fața celor mai importante personaje din istoria omenirii e „de colecție”, la fel de fascinantă fiind și „execuția” ratată a lui Dumnezeu.

Mai multe nu vă spun, vă las să descoperiți cu mintea voastră unul dintre cele mai bune filme SF care mi-au căzut în mînă în ultima vreme.

Reclame

Discuție

2 gânduri despre &8222;Întrebare de CINEMATECĂ: Dacă mîine ați dispărea toți…?&8221;

  1. Mersi de recomandare si mie imi plac Sf-urile

    Scris de Marian Istrate | iulie 3, 2012, 9:24 pm

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Pingback: Dacă mâine am dispărea toţi... ar fi "The Quiet Earth" - Ora de Stiri - februarie 5, 2014

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Actualizări Twitter

  • RT @simonpegg: Ha I wrote 'waste' instead of 'waist'. Must have seemed a bit hard on myself. If you get my meaning.> 4 years ago
  • INJUST: Daca ma-ta are cratima, mama de ce nu are?> 5 years ago
  • Pierdut vointa sa muncesc. Ofer recompensa. In caz contrar, o declar nula!> 5 years ago
  • La asta nu m-am gandit. pentru #cluj . Ce inseamna un @danielrus la casa omului. As adauga baruri pe pontoane in unele zone de pe Somes.> 5 years ago
  • deja al doilea joc de cuvinte la care s-a mai gandit cineva inainte. call me mr. originality... si totusi the duck knight rises?> 5 years ago
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: