*
citesti...
Filme, Filme românești

Noaptea albă a filmului românesc, cum îi place oricărui cinefil

Deși, cu cea mai mare părere de rău, trebuie să recunosc că nu voi putea face chiar o noapte albă-albă vineri, la Victoria și Florin Piersic, nu mă împiedică nimeni să vă trag de mînecă și să vă trimit la cinema. E musai să o fac. Așa că, pe scurt, cîteva gînduri.

Dacă sunteți cinefili adevărați, începeți cu Adela, ecranizarea romanului lui Garabet Ibrăileanu, semnată de Mircea Veroiu în 1985 și pentru care a cîștigat premiul cel mare la San Remo și renumele de “il Visconti romeno” printre criticii italieni. Așa că e clar ca lumina zilei că nu ar trebui să ratați Adela vineri, 16 septembrie, de la 18.00, la Victoria.

Dacă tot suntem la aici, nu ne mișcăm din loc. De la 22.00 e Aurora, pe care eu unul nu am mai văzut-o de la premiera de anul trecut de la TIFF. Așa că vreau-vreau-vreau s-o văd din nou. Cred că mi-au mai rămas cîteva colțuri neclare în cele peste trei ore de film ale lui Cristi Puiu. Dar după Aurora, fiecare o ia pe drumul lui. Dacă vreți să vă detensionați cu o poveste excelentă și niște actori minunați, rămîneți tot aici, la Felicia înainte de toate, cu Ozana Oancea în rolul principal și scriitorul/scenaristul Răzvan Rădulescu debutînd în regie, alături de Melissa de Raaf. Filmul începe de la 23.30.

Dacă însă nu ați reușit să vedeți poate cel mai mediatizat film românesc al ultimilor ani, înainte și după ce a fost ales de români pentru Oscarul pentru cel mai bun film străin, atunci puteți merge la Florin Piersic, unde rulează Eu cînd vreau să fluier, fluier (regia: Florin Șerban). Începe la miezul nopții și promit senzații tari, mult eroism și o doză un pic cam mare de romantism. Și dacă tot ați stat pînă acum, trageți o cafea tare în piept, puneți-vă scobitori între pleoape sau luați-vă la palme, să rezistați pînă la final și să vă lăudați a doua zi. De la 2.00 noaptea, la Florin Piersic începe Despre alte mame, filmul lui Mihai Ionescu și Tiberiu Iordan, pe care, spre rușinea-mi, nu l-am văzut încă.

PS: Am trecut peste Bună, ce faci?, dar nu cred că vreți să ratați filme de bază ale ultimilor ani pentru o comedie ușurică despre un cuplu adult care-și reaprinde focul amorului pe internet. Sau poate vreți, cine știe?

PS2: Am uitat să vă spun că intrarea-i liberă și programul complet, pentru toate cinematografele din țară, îl găsiți pe TIFF.ro. Dar cred că am fost suficient de clar. Vizionare plăcută.

Reclame

Discuție

3 gânduri despre &8222;Noaptea albă a filmului românesc, cum îi place oricărui cinefil&8221;

 1. „buna, ce faci?” „o comedie usurica”… bine ca e profund „eu cand vreau sa fluier, fluier”, un film fara poveste dupa mine si care din nou scoate peste hotare o romanie inapoiata, cu autoritati incapabile de a gestiona o nenorocita de inchisoare cu 3 hoti de gaini si un copilandru nehotarat care pana la urma uita de ce vrea sa iasa cat mai repede din inchisoare!!!

  Scris de dida | septembrie 16, 2011, 3:47 pm
 2. da, ai dreptate. toate povestile care nu prezinta Romania asa cum este, frumoasa si perfect gestionata/abila, ar trebui sa fie oprite la granita de o echipa de cenzori iscusiti. in schimb, sa le scoatem numai pe cele cu o tara atat de bine calcata si apretata, ca parca nici nu-ti dai seama ca e batrana noastra patrie, numai cu oameni frumosi, adolescenti care se viseaza vedete porno si dupa aia ajung olimpici – pentru ca asa e in Romania – si oameni amabili si buni.
  cat despre „eu cand vreau sa fluier…”: un baiat urmeaza sa se elibereze din inchisoare, dar afla ca maica-sa vrea sa-i duca fratele in Italia, asa ca porneste o revolta tocmai pentru a impiedica asta. si, ca sa fie coerent in romantismul lui, scoate la cafea o fata de care crede ca s-a indragostit. si dupa aia ramane in inchisoare, departe de Romania de mai sus. asta e povestea, pe scurt. dar cred ca dezbaterea poate continua.

  Scris de Daniel | septembrie 19, 2011, 9:37 pm
 3. Da-ne o mana de ajutor si tu, si scrie despre marsul biciclistilor din Cluj, editia aniversara de 4 ani de pedalat lunar prin oras (22 Septembrie 2011):

  http://www.facebook.com/event.php?eid=268890003139559

  Scris de Geza | septembrie 20, 2011, 11:56 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Actualizări Twitter

 • RT @simonpegg: Ha I wrote 'waste' instead of 'waist'. Must have seemed a bit hard on myself. If you get my meaning.> 5 years ago
 • INJUST: Daca ma-ta are cratima, mama de ce nu are?> 6 years ago
 • Pierdut vointa sa muncesc. Ofer recompensa. In caz contrar, o declar nula!> 6 years ago
 • La asta nu m-am gandit. pentru #cluj . Ce inseamna un @danielrus la casa omului. As adauga baruri pe pontoane in unele zone de pe Somes.> 6 years ago
 • deja al doilea joc de cuvinte la care s-a mai gandit cineva inainte. call me mr. originality... si totusi the duck knight rises?> 6 years ago
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: