*
citesti...
Expoziții

O parte din Ion Grigorescu, la Cluj

„Nu struguri din arta pură, ci din domenii amestecate sau nefolosite” stă scris pe o coală A4, strecurată între fotografii ale artistului român Ion Grigorescu. Sînt cîteva cuvinte înşirate pe hîrtie în 2009, după zeci de ani de explorare şi de creaţie.

Mihai Pop - Galeria Plan B -, Călin Stegerean - Muzeul de Artă Cluj - şi Ion Grigorescu

E atmosfera pe care o creează piesele din colecţia lui Mircea Pinte. Fotografiile, colajele, picturile pe diferite suporturi povestesc despre unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani lucruri pe care ar fi fost de prisos să la mai pună în cuvinte în faţa celor cîţiva amatori de artă care au venit ieri la vernisajul de la muzeul din Piaţa Unirii.

Văzute în înlănţuirea lor, lucrările compun o poveste despre viaţă, a artistului, a românului sub comunism şi după, a omului care refuză să stea cuminte în propriile graniţe. Pentru că limitele sînt înşelătoare, de la cele ale corpului, demontate în seria de fotografii Body Art (1993), la cele ale marii istorii opresive, pe care artistul o loveşte, camuflat în mijlocul ei.

În ultima sală, pe dreapta, te aşteaptă portretul artistului însuşi, cu privirea tăioasă îndreptată spre un orizont care pare inaccesibil şi cu un chip de faraon care îi „striveşte” gîtul şi vocea. Fotografia a făcut parte dintr-o expoziţie din 1982, care a atras atenţia cenzurii comuniste şi după care „poziţia lui Grigorescu în cadrul sistemului artistic a devenit problematică”, spune o notă explicativă din caietul care însoţeşte expoziţia clujeană. Aceasta va fi deschisă la Muzeul de Artă din Cluj pînă în 22 mai.

Citeşte mai multe despre expoziţia lui Ion Grigorescu AICI.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Actualizări Twitter

Eroare: Twitter nu a răspuns. Te rog așteaptă câteva minute și împrospătează această pagină.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: