*
citesti...
Filme

Piraţii radioului – britanicii care au zguduit prima seară de Comedy

Două lucruri sînt universale în lume: muzica şi rîsul. Şi cînd amîndouă, la cea mai bună calitate, se întîlnesc în acelaşi loc şi în acelaşi timp iese un cocteil Molotov cu explozii de rîs devastatoare.

S-a întîmplat vineri seara, în sala cinematografului Republica, la deschiderea celei de-a doua ediţii a festivalului Comedy Cluj, cu ultima comedie a lui Richard Curtis, „The Boat That Rocked”, una dintre cele mai bune creaţii ale genului din ultimii ani.

Un film închinat rock’n’roll-ului, fenomenul care ne-a lăsat lumea „as we know it”. Cu un bagaj comic voluminos în spate, autorul lui „Love Actually”, „Four Weddings and a Funeral” sau „Bridget Jones”, a înălţat pînzele unui film plin de ironie, auto-ironie, romantism, eroism şi umor uşor obraznic, în care situaţiile se succed în cascade pînă la explozia de final.

Totul începe în Marea Britanie, o ţară liniştită în care toată lumea respectă legile, merge la lucru, se spală pe dinţi, elevii învaţă conştiincioşi în clase şi cameristele umblă silenţioase noaptea prin bucătării. Şi nimeni nu ascultă rock pentru că e interzis. Fals! Toată lumea ascultă rock. Toată lumea dansează, rîde, e obraznică, iubeşte, se droghează, face sex şi-şi venerează zeii: o gaşcă de tipi plus o lesbiană care sabotează sistemul cu un radio pirat care trăieşte pe un vapor din Marea Nordului. Împotriva lor, guvernul îşi îndreaptă tunurile legislative, pentru că, aşa cum ştim, „guvernul urăşte libertatea oamenilor”.

Avînd în mînă o distribuţie colosală – Philip Seymour Hoffman, Bill Nighy, Nick Frost, Emma Thompson, January Jones, Kenneth Branagh – Curtis creează şi susţine o paletă de personaje comice ajustate asemenea unor diapazoane pe care le face să rezoneze la toate tipurile de umor cunoscute pînă acum. De la nume, la fizionomie, gesturi şi situaţii, nimic nu-i scapă acestui autor de comedie hrănit de mic cu umorul de tip Monty Python. Poate de acolo i se trage şi plăcerea perversă de a demola şi de a se autodemola, de a dărîma tot ce este creat şi ce creează. Pentru că, nu-i aşa, nu e nimic mai odios decît o comedie care se ia în serios!

„The Boat That Rocked” va mai rula în 13 octombrie la cinema Republica, de la 17.00 şi la cinema Victoria, în 15 octombrie de la 20.00 şi în 17 octombrie de la 17.30.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Actualizări Twitter

  • RT @simonpegg: Ha I wrote 'waste' instead of 'waist'. Must have seemed a bit hard on myself. If you get my meaning.> 5 years ago
  • INJUST: Daca ma-ta are cratima, mama de ce nu are?> 6 years ago
  • Pierdut vointa sa muncesc. Ofer recompensa. In caz contrar, o declar nula!> 6 years ago
  • La asta nu m-am gandit. pentru #cluj . Ce inseamna un @danielrus la casa omului. As adauga baruri pe pontoane in unele zone de pe Somes.> 6 years ago
  • deja al doilea joc de cuvinte la care s-a mai gandit cineva inainte. call me mr. originality... si totusi the duck knight rises?> 6 years ago
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: