*
citesti...
Filme

„Birth”, un thriller lejer cu Nicole Kidman

Nu sînt un fan al lui Nicole Kidman, al trăirilor ei nevricoase, feţei ei puternic înrozite cînd o apucă emoţiile, ochilor umeziţi… e ceva bizar în apariţiile ei.  Ceea ce nu l-a oprit pe von Trier s-o mînuiască fin pentru rolul din „Dogville” (ce a făcut după, cu Bryce Dallas Howard în „Manderlay” a cam scîrţîit).

Pentru „Birth”, regizorul Jonathan Glazer – cunoscut pentru colaborările cu Blur şi Massive Attack – a aranjat-o pe modelul lui Mia Farrow în „Rosemary’s Baby”, încercînd să copieze fragilitatea şi labilitatea folosite de Polanski cu 40 de ani mai devreme. Însă n-a reuşit să copieze şi talentul lui Polanski de a crea suspansul.

Relaţia dintre Anna (Kidman) şi Sean, băiatul de zece ani care pretinde că e reîncarnarea fostului ei soţ (Cameron Bright – cunoscut acum fanilor „Twilight” pentru rolul vampirului Alec din „New Moon” şi” Eclipse”), e bizară ca alăturare de prim nivel, dar e prea puţin exploatată dramatic. Cele două personaje, a căror apropiere e îngroşată şi de similarităţile fizionomice ale actorilor, stau mai bine pe ecran cînd „pozează” în faţa camerei aşteptînd ca gesturile lor să fie completate de muzică – deformaţia de videoclipist a regizorului, probabil. Dincolo de asta, nimic memorabil, nimic nu pare să aibă adîncime. Pînă şi celelalte personaje par să fi fost aplatizate (în ciuda faptului că în distribuţie apar Lauren Bacall şi Danny Huston) pentru a decora spaţiul de joc al acestei idile improbabile, imposibile, interzise şi, în mod amatoricesc, dejucate chiar de creatorii ei.

Toate acestea sînt însă prinse în imagini care scot în evidenţă perfect atmosfera bizară şi tăcerile frămîntate ale lui Kidman, pe care camera o ţintuieşte de mai multe ori ca pe un fluture în insectar.

Poate că acest eşec frumos a fost şi cauza pentru care Glazer a luat o pauză de la lungmetraj, în ciuda faptului că „Birth” i-a adus o nominalizare pentru Leul de Aur la Veneţia. Totuşi, se pare că pauza va lua sfîrşit anul viitor, dată la care este anunţată premiera unui SF la fel de dark ca „Birth” – „Under the Skin”.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Actualizări Twitter

  • RT @simonpegg: Ha I wrote 'waste' instead of 'waist'. Must have seemed a bit hard on myself. If you get my meaning.> 5 years ago
  • INJUST: Daca ma-ta are cratima, mama de ce nu are?> 6 years ago
  • Pierdut vointa sa muncesc. Ofer recompensa. In caz contrar, o declar nula!> 6 years ago
  • La asta nu m-am gandit. pentru #cluj . Ce inseamna un @danielrus la casa omului. As adauga baruri pe pontoane in unele zone de pe Somes.> 6 years ago
  • deja al doilea joc de cuvinte la care s-a mai gandit cineva inainte. call me mr. originality... si totusi the duck knight rises?> 6 years ago
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: