*
citesti...
Filme

„Les Herbes Folles”: Au înnebunit bătrînii

Să-l vezi pe Resnais aproape de miezul nopţii cu doar doi oameni în cinematograful Arta sună deja a cinematecă. Chiar dacă e vorba de cel mai recent film al lui, prezentat anul trecut în competiţia oficială de la Cannes, unde a primit şi o menţiune specială odată cu premiul pentru întreaga carieră regizorală.

Unul dintre coloşii cinematografiei franceze, frate de „nou” val cu Truffaut şi Godard, autorul unor capodopere ca „Hiroshima mon amour” sau „L’annee passee a Marienbad”, Alain Resnais se oferă pe sine ca spectacol în acest ultim „thriller amoros” care-i are ca protagonişti pe Sabine Azema şi Andre Dussollier. Pentru că, în ciuda abundenţei gagurilor regizorale şi a frazelor cinematografice lucrate cu atenţie, „Les Herbes Folles” pluteşte într-un gros aer muzeistic de construct cinematografic, de dinozaur care-şi etalează scheletul.

O construcţie ciudată, lirică, amuzantă şi plină de suspans, marca Alain Resnais

Pornind de la un incident simplu – unei femei i se fură poşeta, un bărbat îi găseşte portofelul şi vrea să i-l returneze – Resnais construieşte o relaţie complicată, bazată pe încălcarea timidă sau abuzivă a convenţiilor sociale. Georges (Dussollier) e un domn trecut şi de a doua tinereţe, bîntuit de un lucru oribil din trecut, poate chiar o crimă. Marguerite (Azema) e o dentistă pasionată de aviaţie, curtată, dar singură şi cam lipsită de încredere în specia masculină. Relaţia dintre ei începe şi creşte la fel de ciudat şi neaşteptat ca firele de iarbă în crăpăturile trotuarului (vezi genericul) şi se contorsionează spre un amor ideal cu un final „ca-n filme”.

Povestea e însă deconstruită pe multe căi, de narator, de personaje, de vocile lor interioare, redînd, se pare, atmosfera incertă a romanului „L’Incident” (Christian Gailly) pe care Resnais a acceptat să-l ecranizeze.

Dar „Les Herbes Folles” e departe de perfecţiune. Sînt mulţi cei care nu mai pot să se întoarcă la un stil care pare vechi de cel puţin două decenii, la actori cu o carismă mult depărtată de fabrica de staruri sau la „efecte speciale” mai aproape de Georges Melies decît de James Cameron. Iar restul au nevoie de o inofensivă urmă de snobism cinefilic ;).

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Actualizări Twitter

  • RT @simonpegg: Ha I wrote 'waste' instead of 'waist'. Must have seemed a bit hard on myself. If you get my meaning.> 4 years ago
  • INJUST: Daca ma-ta are cratima, mama de ce nu are?> 5 years ago
  • Pierdut vointa sa muncesc. Ofer recompensa. In caz contrar, o declar nula!> 5 years ago
  • La asta nu m-am gandit. pentru #cluj . Ce inseamna un @danielrus la casa omului. As adauga baruri pe pontoane in unele zone de pe Somes.> 5 years ago
  • deja al doilea joc de cuvinte la care s-a mai gandit cineva inainte. call me mr. originality... si totusi the duck knight rises?> 5 years ago
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: