*
citesti...
Expoziții

E noaptea lor, e noaptea muzeelor

Ca în fiecare an, şi în noaptea asta o să-mi iau în spinare rucsacul mare cît o zi de post, o sticlă cu apă şi doi covrigi şi o să iau la pas muzeele din oraş, că-i noaptea deschisă. Dacă vreţi să veniţi, nu băgaţi ziua-n noapte, că şi noaptea asta a muzeelor se termină. Pe la 22-23, din cîte văd.

Unde o să merg? Peste tot. Celor care nu ajungeţi o să vă spun după aceea acum a fost.

La Muzeul Universităţii e o expoziţie care sună interesant: „Cultură şi civilizaţie pe Valea Someşului – imagini de epocă”. Realizată alături de inginerul Liviu Gavrilescu, un colecţionar din Bucureşti, Muzeul Municipal din Dej şi colectivul de geografie al Academiei Române – Cluj, expoziţia surprinde momentele din viaţa rîului care ne taie oraşul şi felul în care a influenţat viaţa celor care i-au populat malurile.

Pentru cei care nu ştiu, Muzeul Universităţii se află pe strada Universităţii nr. 4, cu un gang mai spre cimitir de la Insomnia, dacă nu mă înşel. Astăzi îl veţi putea vizita de la ora 18.00 la 23.00 şi, dacă sînteţi plecaţi din oraş, puteţi să mai vedeţi expoziţia despre Someş pînă la sfîrşitul lunii (30 mai).

Un muzeu pe care nu cred că vreţi să-l rataţi, e cel de Mineralogie al UBB, care se află în clădirea centrală a Universităţii, la parter, o uşă la stînge pe lîngă cuşca portarului. Am fost anul trecut şi e spectaculos, chiar dacă mulţi l-ar cataloga drept o colecţie de pietre. Şi cei care au prezentat anul trecut publicului colecţia şi povestea geodelor (a fost şi un concurs pe tema asta, aşa că dacă mă întrebaţi ce-i o geodă şi în miezul nopţii pot să vă explic) au fost cele mai călduroase gazde din muzeele clujene (alături de custodele de la Muzeul de Farmacie, care e un domn excepţional).

De ce urasc dinozaurii meteoritii / Sursa: ownagepoint.files.wordpress.com

Anul ăsta, la Mineralogie o să mă duc să învăţ despre meteoriţi. Evenimentul are un titlu-întrebare: „Mai cad meteoriţi în România?” şi e deschis publicului între orele 17 şi 22.

Pentru fanii serialului Friends: e deschis şi muzeul de PALEONTOLOGIE al UBB cu o expoziţie despre „Ultimii dinozauri din Transilvania”. Tot în clădirea centrală a Universităţii şi tot la parter, expoziţia poate fi vizitată în intervalul orar 17.00 – 21.00.

Cum e într-o salutară renovare, Muzeul de Istorie îşi mută petrecerea nocturnă în Bastionul Croitorilor unde, de la ora 19.00 la 4.00 dimineaţa, clujenii vor putea vedea arme medievale şi moderne. Muzeul cel mai drag mie, cel de Farmacie, e deschis pînă la miezul nopţii.

Muzeul Etnografic, de pe Memorandumului, are intrare gratuită de la 12.00 la 22.00 şi, pe lîngă expoziţia permanentă, se poate vizita şi expoziţia de autor „Farmecul modelelor tradiţionale săseşti şi maghiare în ceramica contemporană a artistului Leş Gabor – 40 de ani de activitate”, care prezintă o tehnică din păcate dispărută.

De la ora 10.00, pînă la 21.00, la Vivariul de sub Institutul de Zoologie veţi putea vedea şi atinge animale din dotare. Mă duc, deşi în continuare mi-e frică de şerpi. Aşa că nu pun mîna pe nimic! Brrrr! Institutul de Zoologie e pe Clinicilor, în marea grădină a Facultăţii de Geografie.

Muzeul de Artă are, ca de obicei de cînd la conducerea lui a venit Călin Stegerean, cele mai ample şi mai diverse manifestări. Cel mai uşor e să le dau un copy şi-un paste:

Ora 18.00 – În aşteptarea nopţii: vernisajul expoziţiei de sculptură în bronz şi fîn „Arkhai” a artistului plastic Ernő Ciupe Bartha, Galeria Quadro (str. Napoca 4-6). Proiecţii de filme documentare de artă având ca subiect opera artistului (orele 18-24).

Ora 19.30 – „Călătorirea” artistului cu televizorul. Happening pe traseul Galeria Quadro (str. Napoca 4-6) – Muzeul de Artă Cluj-Napoca (Piaţa Unirii nr. 30).

Ora 20.00 – vernisajul expoziţiei „TV mania” realizate de artistul plastic Ernő Ciupe  Bartha, Muzeul de artă Cluj (program de vizitare între orele 20.00- 24.00). Expoziţia cuprinde o serie de sculpturi-obiecte avînd ca temă „televizorul”, privit cu umor şi ironie ca obiect integrat până la contopire în existenţa noastră cotidiană.

Orele 21.00–22.00 – Artă şi televiziune. Interviuri live cu realizatori de televiziune clujeni. Invitaţi: Dinu Criste, Alin Gelmărean, Karen Attila Sebesi, Ovidiu Pecican

(curtea Muzeului de Artă Cluj-Napoca – în caz de timp nefavorabil, Casa Municipală de Cultură, Piaţa Unirii nr. 24 ).

Circul Vesel, un documentar de Claudiu Mitcu / http://www.circulvesel.ro

Orele 22.00-24.00 – Proiecţii de filme documentare de artă realizate de TVR Cluj. (ARTDELENISME: Ovidiu Avram – durata. 26’, Nicolae Maniu – durata 27’ Ioan Sbârciu –durata 27’; „EVADAREA DIN COCHILIE – Liviu Mocanu” – durata 20′; „Radu Şerban – profil de pictor” – durata 9′, „GRADINA RAIULUI – Florin Ştefan” – durata 9’)

Ora 24.00 – Proiecţia filmului „Circul vesel” oferit în avanpremieră de Festivalul de Film Transilvania –TIFF (curtea Muzeului de Artă Cluj-Napoca – în caz de timp nefavorabil, Casa Municipală de Cultură, Piaţa Unirii nr. 24 ).

Reclame

Discuție

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Pingback: Cum ne facem noaptea albă cu muzeele din Cluj – un fel de program | Blogul FTR.ro - mai 15, 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Actualizări Twitter

  • RT @simonpegg: Ha I wrote 'waste' instead of 'waist'. Must have seemed a bit hard on myself. If you get my meaning.> 5 years ago
  • INJUST: Daca ma-ta are cratima, mama de ce nu are?> 6 years ago
  • Pierdut vointa sa muncesc. Ofer recompensa. In caz contrar, o declar nula!> 6 years ago
  • La asta nu m-am gandit. pentru #cluj . Ce inseamna un @danielrus la casa omului. As adauga baruri pe pontoane in unele zone de pe Somes.> 6 years ago
  • deja al doilea joc de cuvinte la care s-a mai gandit cineva inainte. call me mr. originality... si totusi the duck knight rises?> 6 years ago
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: