*
citesti...
Filme

Îngenuncheaţi, e un profet!

În „Un profet”, Jacques Audiard te supune la cele mai teribile duşuri scoţiene, te ridică în cele mai sublime momente de trăire magic-onirică, pentru ca apoi să te lovescă în plex cu toată brutalitatea pe care o poate suporta pînza cinematografică. Te face să te pierzi în ţesătura deasă a scenariului, să te simţi pierdut, pentru ca apoi să reapuci firul, să refaci conexiunile şi să simţi că eşti din nou pe urmele lui Malik El Djebena, personaj pe care l-a propulsat cu o mînă foarte sigură în galeria de celuloid a marilor mafioţi.

Malik El Djebena este un tînăr arab care ajunge într-o închisoare din Franţa. Un simplu tînăr, care ajunge „virgin” în faţa spectatorului. Nu poartă cu el un trecut, nu are o istorie, nimeni nu poate depune mărturie despre viaţa lui de dincolo de gratii. Însă Malik El Djebena nu e un tînăr care să se condamne anonimatului, nu după ce, la capătul unui teribil proces de tortură psihică, s-a născut întru crimă. Botezat asemeni lui Cain, în sîngele propriului frate, tînărul îşi construieşte, pas cu pas, un imperiu al crimei, folosindu-se de tot arsenalul mafiotului: înşelăciune, trafic de influenţă, ameninţări, servicii, relaţii, falsă obedienţă şi, evident, asasinat.

Însă ce surprinde Audiard în filmul care i-a adus, pînă acum, cele mai mari laude din carieră şi, pe deasupra, şi marele premiu de la Cannes de anul trecut, nu e criminalitatea ca fenomen, ci urmele fiecărui act de înşelăciune sau de cruzime asupra unei conştiinţe iniţial nepătate. Fapt care te face să-l cataloghezi pe arabul ajuns sclav-ucenic-calfă la mafioţii corsicani nu drept imoral şi putred, ci să-l plasezi într-o zonă a amoralităţii seducătoare, cu care poţi foarte uşor rezona. E greşit că ucizi pentru a nu fi ucis? E ilegitimă răzbunarea faţă de un dictator sîngeros, chiar dacă el este propriul tău creator? E de condamnat că încerci să-ţi obţii, cum poţi, un trai mai bun în infern? Acestea sînt doar cîteva din întrebările ale căror răspunsuri ţin personajul în zona de rezonanţă luminoasă a publicului.

Şi ca şi cum toată construcţia realistă nu ar fi fost suficientă pentru a ţine plin un stomac de cinefil, regizorul francez (cu o experienţă solidă de scenarist) se aventurează în ilustrări pline de poezie ale fantasmelor personajului principal. Îl şlefuieşte pe Malik El Djebena ca pe o piatră cu străluciri greu de atins, îi oferă o nobleţe ancestrală şi, în ciuda condiţiei lui mizere, îl ridică în rîndul aristocraţiei lumii interlope.

Deşi un simplu debutant, aflat la prima lui partitură cu consistenţă, Tahar Rahim, algerianul care îl joacă pe Malik El Djebena, e o revelaţie. E, cu siguranţă, un actor de care se va auzi în următorii ani şi tind să cred că va fi de bine. „Împerecheat” cu un excelent Niels Arestrup, actor căruia Audiard i-a oferit un rol patern şi în „De battre mon coeur s’est arrete”, Rahim iese mai abitir în evidenţă.

Dincolo de construcţia scenariului şi a personajelor, forţa filmului lui Audiard vine însă din manipularea excelentă a camerei, din diversitatea coerentă a perspectivelor, şi din toate elementele de atmosferă „biciuite” pînă la randamentul lor maxim. Şi o coloană sonoră…

La final ar fi trebuit să adaug cuvinte ca magnific, cutremurător, superb, genial, un briliant cinematografic, dar toate au fost spuse deja.

„Un profet” rulează pînă joi, 6 mai, la cinematograful Arta, cel mai prietenos cinema din Cluj.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Actualizări Twitter

  • RT @simonpegg: Ha I wrote 'waste' instead of 'waist'. Must have seemed a bit hard on myself. If you get my meaning.> 5 years ago
  • INJUST: Daca ma-ta are cratima, mama de ce nu are?> 6 years ago
  • Pierdut vointa sa muncesc. Ofer recompensa. In caz contrar, o declar nula!> 6 years ago
  • La asta nu m-am gandit. pentru #cluj . Ce inseamna un @danielrus la casa omului. As adauga baruri pe pontoane in unele zone de pe Somes.> 6 years ago
  • deja al doilea joc de cuvinte la care s-a mai gandit cineva inainte. call me mr. originality... si totusi the duck knight rises?> 6 years ago
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: