*
citesti...
Filme, Filme românești

Secretele lui Solomon. Carte de bucate economice

„Kapitalism – reţeta noastră secretă” e  filmul care se potriveşte ca o mănuşă perioadei pe care o traversăm. Vremuri în care, bine măturaţi de criză, în mare parte conştienţi de limitele capitalismului, zgîndăriţi de zgomotul de maţe goale, dar bine hrănite cu imagini de succes, rezonăm cel mai bine cu tot demersul lui Alexandru Solomon, dincolo de simpla observaţie a manejului celor mai mari carnivori ai tranziţiei prin cuşca aparatului de filmat.

Patriciu, Vîntu, Copos, Voiculescu, Becali, Diaconescu. Toţi reduşi la statutul de hommo economicus balcanicus, nişte „foşti” care au în mîini cele mai groase sfori ale României de astăzi. Cu toate astea, Solomon nu face greşela (care ar fi fost fatală filmului) de a îngroşa liniile mai mult decît e nevoie. Nu se abadonează tentaţiei de a face paradă din „bubele, mucegaiurile şi noroiul” rechinilor, iar caricatura „de decor” e copilărească şi aparent inofensivă.

Chiar şi pretextul filmului e destul de pueril. Ceauşescu, emblema comunismului românesc cu tot ce a avut el mai mişelesc, mai amăgitor şi mai megalomanic, se întoarce, după 20 de ani, pentru a vedea ce-i fac urmaşii. Chiar dacă motivul „ochiului inocent” al dictatorului aterizat în plin capitalism autohton nu e dezvoltat cu consecvenţă de-a lungul filmului, ci folosit numai pentru a susţine morala, recurenţa întrebărilor despre ce-au fost „foştii” păstrează foarte puternică relaţia trecut-prezent, comunism-capitalism, odată-„securişti” (membri ai organizaţiilor de stat) – acum-capitalişti de mare succes.

Ca un judecător care, în ciuda propriilor prejudecăţi, trebuie să asculte toate părţile, Solomon îşi lasă subiecţii să se justifice, să dea motive, să-şi etaleze întrebările pe care le consideră legitime: ce e în neregulă cu succesul meu? dacă eu, care vorbeam trei limbi străine şi eram lider de organizaţie comunistă, nu făceam afacerile la care mă pricepeam, atunci cine le făcea? ce e de condamnat în ce am făcut, afacerile sînt oricum imorale, nu-i aşa? nu am omorît pe nimeni în puţinii ani în care am fost în Securitate, de ce să dispar de pe scena publică? (Întrebări fireşti pentru orice „fost”, ţinînd cont că nu am fost în stare să facem lustraţia nici măcar în politică şi administraţie, darămite să condamnăm moral membri ai foştii nomenclaturi care au acaparat economia privată.)

Ca un maestru al documentarului, Solomon e conştient că subiectul, surprins în toată libertatea lui de mişcare, e marfa cea mai adevărată. Că aparatul de filmat nu are nevoie de distorsiuni şi artificii pentru a captura cele mai cutremurătoare mărturii şi defecte. Atitudinea unui om plin de atotputernicie, cum e Patriciu, imaginea unui Gigi Becali ca o fantomă care traversează sala de plen a Parlamentului European, rînjetul şmecheresc de spate asigurat al lui Sorin Ovidiu Vîntu, omenia jucată a lui Copos sau defensiva de cuvinte a lui Voiculescu şi filosofia de OTV a lui Dan Diaconescu sînt momente excepţionale, numai bune de pus în cea mai preţioasă arhivă a istoriei românilor, pentru generaţiile care se vor apleca peste studiul eternei tranziţii româneşti.

Dincolo de ele, o imagine îmi rămîne bine prinsă pe retină: cea a lui Dan Voiculescu, atins de semnele bătrîneţii, sub un tablou care îl înfăţişează, evident mai tînăr, mai slab, cu mai mult păr, într-un costum negru… moment urmat de proiecţia megalomanică a capitalistului român care îşi dă seama că este elementul alfa al unei dinastii. Că reţeta lui, melanj de formare şi patrimoniu comuniste, asezonat cu practicile proprii capitalismului, va deveni un preparat tradiţional.

* Kapitalism – reţeta noastră secretă rulează în Cluj pînă joi, 29 aprilie, la Cinema Victoria.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Actualizări Twitter

  • RT @simonpegg: Ha I wrote 'waste' instead of 'waist'. Must have seemed a bit hard on myself. If you get my meaning.> 5 years ago
  • INJUST: Daca ma-ta are cratima, mama de ce nu are?> 6 years ago
  • Pierdut vointa sa muncesc. Ofer recompensa. In caz contrar, o declar nula!> 6 years ago
  • La asta nu m-am gandit. pentru #cluj . Ce inseamna un @danielrus la casa omului. As adauga baruri pe pontoane in unele zone de pe Somes.> 6 years ago
  • deja al doilea joc de cuvinte la care s-a mai gandit cineva inainte. call me mr. originality... si totusi the duck knight rises?> 6 years ago
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: