*
citesti...
Filme

Vive l’anarchie!

Al treilea film din seria abstracto-anarhică a cuplului Benoît Delepine – Gustave de Kervern, „Louise-Michel”, e o călătorie cel puţin la fel de amuzantă ca „Aaltra” şi mult mai coerentă decît „Avida”. E o experienţă de neratat pentru cei cu un umor închis la culoare şi stomac pentru o porţie grasă de brutalitate şi – vai! – incorectitudine politică.

L-am văzut astăzi la Arta, cinematograful meu preferat din oraş, unde va rula pînă miercurea viitoare (nu amînaţi pe joi, că e închis!). Pentru un umil simbriaş de la privat, filmul e un deliciu încă din primele minute. Aceleaşi frustrări, aceleaşi temeri, aceleaşi personaje din viaţa de zi cu zi. Numai că plasate undeva într-o fabrică de confecţii din Picardia, unde munceşte şi Louise (Yolande Moreau), o femeie mătăhăloasă, care se hrăneşte cu roadele pămîntului şi vînează păsările cerului. În încercarea de a da un şut în fund (mai exact de a înfige un cuţit în spate) unei multinaţionale care a lăsat cu buza umflată o mînă de muncitori, Louise îl întîlneşte şi foloseşte pe Michel (Bouli Lanners), un curajosdetectiv care nu ar răni o muscă, dacă ar şti că asta (musca) mai are de trăit o viaţă lungă şi fericită.

La fel ca „Aaltra”, „Louise-Michel” e un road-trip la al cărui final personajele principale ar trebui să învingă sistemul. Dar sistemul e puternic şi nu se lasă cu una cu două, e şmecher, e labirintic, mai ales că vorbim de multinaţionale, off-shore-uri şi paradisuri fiscale, lucruri greu de priceput de o semi-analfabetă şi un fricos. Dar nu înţelegerea e miza călătoriei, ci acţiunea, impunerea unei noi ordini axată pe libertatea şi dreptatea fiecărui individ.

Comedie neagră de la un capăt la celălalt, filmul ascunde, ca o perlă foarte preţioasă, una dintre cele mai poetice secvenţe pe care le-am văzut pe marele ecran în ultimii ani (but wrong in so many ways). Dar nu spun mai multe, pentru că iar o să mă înjuraţi că nu am băgat spoiler în titlu. Muzica e un element puternic de atmosferă, ritmînd scenele mai lungi şi filmate, de obicei, cu camera fixă.

Cele două personaje principale (Louise şi Michel) sînt construite pe principiul dualităţii. Ea, o femeie masivă şi extrem de bărbătoasă, cu picioarele mereu pe pămînt şi violentă, el, un bărbat-copil, visător, un împuşcă-stele incapabil de cel mai mic rău. Împreună, cei doi devin imaginea în oglindă a uneia dintre cele mai mari revoluţionare franceze, Louise Michel, printre primele femei care au purtat pantaloni în secolul al XIX-lea şi care, pînă la o vîrstă extrem de înaintată, a înfundat puşcăriile în repetate rînduri pentru instigarea la nesupunere faţă de putere şi, evident, anarhie. Cunoscută în Hexagon şi ca Bonne Louise sau Vierge rouge, Louise Michel este sămînţa din care s-a născut şi filmul omonim, semnat de Delepine şi de Kervern.

PS: Filmul conţine o trimitere maliţioasă la un film britanic care a făcut înconjurul lumii – şi al Clujului, evident. Dau o carte celui care-l recunoaşte! Parol.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Actualizări Twitter

  • RT @simonpegg: Ha I wrote 'waste' instead of 'waist'. Must have seemed a bit hard on myself. If you get my meaning.> 4 years ago
  • INJUST: Daca ma-ta are cratima, mama de ce nu are?> 5 years ago
  • Pierdut vointa sa muncesc. Ofer recompensa. In caz contrar, o declar nula!> 5 years ago
  • La asta nu m-am gandit. pentru #cluj . Ce inseamna un @danielrus la casa omului. As adauga baruri pe pontoane in unele zone de pe Somes.> 5 years ago
  • deja al doilea joc de cuvinte la care s-a mai gandit cineva inainte. call me mr. originality... si totusi the duck knight rises?> 5 years ago
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: