*
citesti...
Filme

Dezvirginarea în 3D

Dragă cetitorule, la ora tîrzie a amiezii la care scriu aceste rînduri, lumea filmului, aşa cum îl ştiam, se spropie de sfîrşit. Am tot amînat să văd un film 3D – pentru că nu mă atrăgea pînă acum şi pentru că sînt zgîrcit şi 21 de lei mi se părea exagerat – însă peste aproximativ o oră şi jumătate va trebui să intru la Avatar. Aşa că vă scriu în ultimele momente ale virginităţii mele, în care lipsesc cu desăvîrşire informaţiile şi sentimentele despre ceea ce înseamnă a treia dimensiune pe marele ecran. Aşa că poate că e un moment potrivit să îmi aduc aminte de ce a fost înainte de Avatar, mai exact în ultimele cîteva săptămîni.

1. Agora – film „bazat pe o poveste reală”, după cum e prezentat în trailer, realizat de chilianul Alejandro Amenabar. De fapt, o povestea romanţată excesiv – spun eu – a filosoafei, matematicienei şi astronoamei (nu vreau să par misogin, dar aşa urît sună cuvintele astea la feminin) Hypatia din Alexandria, a cărei existenţă a coincis în mod nefericit cu ascensiunea creştinismului în oraşul egiptean. Filmul e plin de metafore şi, din felul în care Amenabar ilustrează creştinii, se degajă un puternic mesaj în primă fază anticreştin. Adepţii lui Hristos de atunci sînt violenţi, inculţi, aroganţi, intoleranţi – cam cum ne sînt prezentaţi acum teroriştii islamici. Momentul istoric e însă foarte bine ales pentru a nuanţa înţelegerea conflictului interreligios pe care îl trăim de cîteva decenii. În plus, filmul îi oferă o partitură consistentă lui Rachel Weisz, pe care o duce bine pînă la sfîrşit.

2. Nine – Sincer, nu ştiu de ce nu l-am tradus cu „Nouă”, că nici aşa nu înţelege nimeni intenţia celor care au creat musicalul cu puternice rădăcini în „8 1/2” (Otto e mezzo) al lui Fellini. Făcut tot de Rob Marshall, filmul e, din păcate, sub nivelul lui „Chicago”, în ciuda faptului că e plin de vedete de la un capăt la altul. Penelope Cruz are o bucată foarte senzuală, Kate Hudson e explozivă, Fergie e de nerecunoscut în cel mai bine lucrat (scenografic, coregrafic şi muzical) moment al filmului. În schimb, cele două apariţii ale lui Marion Cotillard au o magie aparte prin fragilitatea pariziencei. Poate că ar fi fost nevoie de ceva îmbunătăţiri la Nicole Kidman, care parcă şi-a copiat jocul din „Moulin Rouge”, iar pentru partea Sophiei Loren se pare că inspiraţia regizorală a lispit cu desăvîrşire. Cît despre Daniel Day-Lewis… e acelaşi actor extraordinar cu care ne-am obişnuit.

3. The Imaginarium of Dr. Parnassus – Dacă vreţi să cădeţi pe spate… ei, bine, nu o veţi face. Imaginariumul e o poveste frumoasă al cărei punct de rezistenţă nu e faptul că include ultimul rol al lui Heath Ledger, cît revenirea lui Terry Gilliam cu o lume revrăjită, după lunga pauză de la „Tideland” încoace. Fără efecte speciale spectaculoase, cu actori care îmbrăţişează deseori un teatralism excesiv, Gilliam îşi lasă povestea să respire, pentru că aşa e mai frumoasă pentru cei care, prin intermediul cărţilor, înţeleg ce înseamnă să completezi golurile din lumea ficţională care ţi se oferă.

4. Daybreakers – L-am aşteptat cîteva luni, după ce am văzut trailerul. L-am văzut, însă aş fi putut trăi şi fără să o fac. Ceea ce credeam că e o poveste plină de originalitate despre o lume dominată de vampiri care „cultivă” oameni pentru a supravieţui e de fapt o încropeală de clişee pe tema de mai sus, într-o perioadă în care cineva a dictat că filmele cu vampiri trebuie să devină o modă. Nici măcar apariţia lui Willem Dafoe nu-l salvează.

5. Cloudy with a Chance of Meatballs – o animaţie de rîs, cu personaje originale.

Şi multe altele, care acum nu-mi mai vin în minte. Nici nu prea mai am timp, că imediat începe Avatarul. În 3D.

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Actualizări Twitter

  • RT @simonpegg: Ha I wrote 'waste' instead of 'waist'. Must have seemed a bit hard on myself. If you get my meaning.> 4 years ago
  • INJUST: Daca ma-ta are cratima, mama de ce nu are?> 5 years ago
  • Pierdut vointa sa muncesc. Ofer recompensa. In caz contrar, o declar nula!> 5 years ago
  • La asta nu m-am gandit. pentru #cluj . Ce inseamna un @danielrus la casa omului. As adauga baruri pe pontoane in unele zone de pe Somes.> 5 years ago
  • deja al doilea joc de cuvinte la care s-a mai gandit cineva inainte. call me mr. originality... si totusi the duck knight rises?> 5 years ago
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: