*
citesti...
Filme

Politica extratereştrilor

district9-posterPrimul lungmetraj semnat de sud-africanul Neill Blomkamp, „Districtul 9”, a devenit deja un fenomen, în primul rînd datorită succesului campaniei de teasing de care a avut parte mai ales în Statele Unite şi datorită căreia investitorii şi-au recuperat banii încă din primul weekend în care filmul a ajuns în cinematografe. Pînă acum, potrivit Wikipedia, filmul a avut încasări de aproape 160 de milioane de dolari, de mai bine de cinci ori mai mari decît investiţia totală.

Dincolo de aspectul comercial şi de faptul că în spatele lui Blomkamp stă nimeni altul decît stăpînul „Stăpînului inelelor”, Peter Jackson, filmul este unul extrem de provocator din punctul de vedere al realizării artistice, dar şi al puternicului mesaj politic pe care îl conţine. Puţini ar lua în serios o discuţie „pe bune” despre problemele pe care le-ar putea avea aproape două milioane de extratereştri a căror navă a eşuat deasupra Johannesburgului. Şi dacă nici nu ar avea un aspect umanoid nici nu ţi-ar păsa că le este interzis să se înmulţească sau că au ajuns să fie exploataţi de bande de nigerieni, care îi şantajează cu porţii de mîncare – în special de pisică. Şi ce să mai vorbim despre prostituţia interspecii. De aceea nici creatorii „Districtului 9” nu au încercat o abordare scorţoasă, prima parte a filmului fiind realizată mai mult în consacratul stil al mocumentarului.

District9PK-09

Dincolo de povestea intenţionat banală şi siropoasă, presărată cu momente comice, stă însă un puternic manifest politic, o incriminare clară a apartheidului şi a oricărei forme de discriminare rasială. Extratereştrii imaginaţi de Blomkamp şi Terri Tatchell nu sînt diferiţi de oameni decît prin cîteva detalii fizionomice, în special la nivelul capului şi al membrelor, fiind capabili să aibă aceleaşi emoţii. Ca să-şi ajute publicul să empatizeze cu ei, scenariştii le oferă chiar un statut de buni sălbatici, animalizaţi de tratamentele dure la care sînt supuşi.

Nu trebuie să trecem cu vederea nici prestaţia actoricească de lăudat a lui Sharlto Copley, regizor, producător şi actor sud-african, afla le primul lui rol principal – şi al doilea rol în vreun film, deşi a trecut tinereţea debutanţilor obişnuiţi.

District 9

Realizat cu doar 30 de milioane de dolari, filmul nu mizează pe efecte speciale create de geniile marilor studiouri, ci pe inventivitatea realizatorilor. Prima parte a filmului e un ghid extraordinar al varietăţii tehnicii de filmare, inclusiv imagini luate cu webcamuri sau camere de supraveghere, editate într-un ritm alert. Imaginile lagărului în care sînt concentraţi extratereştrii sînt filmate în Africa de Sud fără a fi cosmetizate prea mult. Sărăcia şi mizeria care apar pe camere devin astfel un mesaj despre problemele actuale ale continentului negru: de la sărăcie la ciocniri între autohtoni şi venetici.

Ficţiunea creată de Neill Blomkamp şi Terri Tatchell porneşte de la fapte reale, care au avut loc în anii 70 în Africa de Sud. Povestea „Districtului 9” se regăseşte în cea a Districtului 6, unul dintre cartierele din Cape Town, a cărui populaţie de peste 60.000 de persoane a fost mutată în timpul apartheidului într-un complex rezidenţial aflat la 25 de kilometri de oraş. Pornind de la filosofia că amestecul rasial duce la conflicte, autorităţile au încercat separarea negrilor de albi, motivînd că Districtul 6 devenise o zonă plină de infractori, prostituate etc.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Actualizări Twitter

  • RT @simonpegg: Ha I wrote 'waste' instead of 'waist'. Must have seemed a bit hard on myself. If you get my meaning.> 5 years ago
  • INJUST: Daca ma-ta are cratima, mama de ce nu are?> 6 years ago
  • Pierdut vointa sa muncesc. Ofer recompensa. In caz contrar, o declar nula!> 6 years ago
  • La asta nu m-am gandit. pentru #cluj . Ce inseamna un @danielrus la casa omului. As adauga baruri pe pontoane in unele zone de pe Somes.> 6 years ago
  • deja al doilea joc de cuvinte la care s-a mai gandit cineva inainte. call me mr. originality... si totusi the duck knight rises?> 6 years ago
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: