*
citesti...
Filme

Until it sets

Sunshine, ultimul film al lui Danny Boyle mi se pare ratarea perfectă. Mai ales dacă e să-l pui în descendenţa cronologică a lui Trainspotting. Numai cronologic se pot lega cele două, pentru că între cele două nu mai există nici o altă legătură. La fel cum nu poţi să faci nici o legătură nici cu The Beach, nici cu A Life Less Ordinary sau 28 Days Later. Între Trainspotting (un film cu multe plusuri din partea mea… cu multe degete în sus) şi Sunshine stă un regizor care pare să zică: hai că le pot face pe toate. Cît de bine i-au ieşit… la asta închidem ochii.

Prin ce păcătuieşte Sunshine si de ce mi se pare ratarea perfectă? Pentru că mi-a fost ciudă, foarte ciudă, ca la toate lucrurile care încep bine şi se termină ca dracu(l).
Sunshine e un SF – ce altceva? – care pune eterna problemă a extincţiei soarelui, a imploziei şi dispariţiei acestuia. Un grup de cercetători şi tot felu(l) de specialisti se duc, cu o bomba in virf de racheta, sa-l reaprinda. Inevitabil, mai fusese un alt grup care facuse acelasi drum si, surpinzător!!!!!!! nu s-a mai intors. de ce oare, de ce oare? Asta e o intrebare… mare.

La inceput firul narativ se leaga placut, mizînd pe inevitabilele erori umane. Căci, firesc, ce e mai înspăimîntător cînd eşti prins în spaţiu, decît să greşeşti. Plusurile filmului ţin de ce jocurile cu lumina şi culoarea, unele dintre ele fiind extrem de reuşite. Aşa că prima jumătate a filmului rezistă atît vizual, cît şi ca story. Obsesii, greşeli, îngrijorări… umane.

De la un moment dat, totul se rupe, şi regizorul, scenaristul, actorii (ei mai putin) o iau cu toţii pe ulei. Dintr-odată, filmul începe să copieze fidel story-line-ul din Event Horizon, „monstrul-dezumanizat-de-obsesie” intrînd în scenă ca un mare fîsssssssss. Finalul? Nu o să vi-l dezvălui, pentru că sînt total împotriva acestei metehne a unor comentatori, dar vă spun numai că Boyle e fan Bruce Willis. O să înţelegeţi voi.

Reclame

Discuție

8 gânduri despre &8222;Until it sets&8221;

 1. am inteles… si cu asta am prins si finalul.

  Scris de thea | octombrie 27, 2007, 1:07 am
 2. eu nu am inteles…
  cum adica e fan bruce willis?
  ar fi fost de preferat un mic monstru, cu 7 guri si amorf, care sa puna bete in roate misiunii?
  de ce judeci un film prin prisma celorlalte filme ale regizorului?

  anyway, filmul a fost fain, chiar daca previzibil de pe la primele cuvinte. dupa mine, ar fi fost mai interesant ca filmul „sunshine” sa fie despre o prima (si singura) misiune pe soare.
  dar si asa, imaginile 😀 au compensat ceea ce tu ai numi lipsa de imaginatie

  Scris de letea | octombrie 27, 2007, 11:00 am
 3. imi pare rau ca nu ai inteles… ma gindeam, desigur, la armageddon, dupa care finalul lui sunshine e mai mult decit o copie fidela.
  sint de acord cu tine. flmul a fost fain, in prima parte, asa cum spuneam. cit despre a judeca un film prin prisma a ce a facut regizorul cu pricina inainte, mi se pare cu totul si cu totul justificat. limbajul cinematografic se cizeleaza cu fiecare film pe care il faci. in cazul lui Boyle, Trainspotting iti induce un fel de „high expectations” si te astepti ca ceea ce va realiza mai tirziu sa fi tot mai bun. Asa cum de la un scriitor, pictor, muzician care debuteaza bine, te astepti sa continue la fel. Sau poate chiar mult mai bine.
  E vorba de un fel de „dubla masura”, care actioneaza in felul in care te raportezi la creatiile de debut si asa-zisele creatii de maturitate. sau nu e asa?

  Scris de D.I.Kine | octombrie 27, 2007, 2:31 pm
 4. acum am inteles care era faza cu bruce willis… 😛
  dar parca sunshine nu mi-a amintit deloc de armagheddon… da’ ce mai stiu eu:P? doar sunt letea…

  cum ar fi fost daca regizorul ar fi avut un singur film „bun” si restul turnate pe banda? genial?

  Scris de letea | octombrie 27, 2007, 3:30 pm
 5. aici ai interpretat gresit, pentru ca nu am zis ca regizorul nu e bun, ci ca filmul e nereusit. cine stie, poate sint oameni care se pot mula mai bine pe anumite teme si care reusesc atunci si dupa aceea… si sa nu uitam ca filmul nu iese din miinile unui singur om, ci ca are in spate o intreaga echipa. depinde de acest 1 om sa scoata ce-i mai bun din echipa… nu?

  Scris de D.I.Kine | octombrie 28, 2007, 9:02 am
 6. depinde, cum sa nu depinda…

  Scris de letea | octombrie 28, 2007, 10:17 am
 7. ahahahahahaha, deci io n-am vazut filmu da inteleg ca e unu care ii salveaza pe toti?!

  Scris de cru | octombrie 29, 2007, 9:29 am
 8. variante de interpretare ar mai putea exista, ca sa-l multumim si pe letea. adica am putea spune ca Boyle face un film ]n care trece prin tot ce a insemneat SF de-a lungul timpului… nu cred in asta, oricum.

  Scris de D.I.Kine | octombrie 31, 2007, 5:17 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Actualizări Twitter

 • RT @simonpegg: Ha I wrote 'waste' instead of 'waist'. Must have seemed a bit hard on myself. If you get my meaning.> 4 years ago
 • INJUST: Daca ma-ta are cratima, mama de ce nu are?> 5 years ago
 • Pierdut vointa sa muncesc. Ofer recompensa. In caz contrar, o declar nula!> 5 years ago
 • La asta nu m-am gandit. pentru #cluj . Ce inseamna un @danielrus la casa omului. As adauga baruri pe pontoane in unele zone de pe Somes.> 5 years ago
 • deja al doilea joc de cuvinte la care s-a mai gandit cineva inainte. call me mr. originality... si totusi the duck knight rises?> 5 years ago
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: